arrow down Kreidler logo arrow down

Kreidlerdatabase - Zwendel met kentekenaanvragen

Kreidlerdatabase

Zwendel met kenteken aanvragen

Duizenden mensen gedupeerd bij aanvraag kentekenbewijs: 'Site leek op die van RDW'

Duizenden mensen zijn gedupeerd toen ze via een 'RDW bemiddelingssite' een nieuw kentekenbewijs wilden kopen. Ze betaalden geld en kregen er vervolgens niets voor terug. RDW krijgt hier honderden telefoontjes per dag over, de politie spreekt over 'mogelijk malafide sites'.

Mattie Deckers wilde zijn motor verkopen. Maar omdat hij een paar formulieren kwijt was en geen kentekenbewijs meer had, zocht hij op Google: 'Kentekenbewijs kwijt'. Hij kwam vervolgens op de site RDWservice.nl uit.

"Het zag er betrouwbaar uit", zegt hij tegen RTL Nieuws. "De site had dezelfde kleuren als de RDW. De verbinding was beveiligd. En als je je kenteken invult, krijg je ook alle gegevens van je motor."

Twintig euro meer

Mattie maakte 49,95 euro over via iDeal. Dat is 20 euro meer dan wanneer het via de officiële RDW-site wordt geregeld (RDW.nl). En na een week had hij nog steeds geen nieuw kentekenbewijs binnen.

"Ik probeerde contact te krijgen via de site, maar dat lukte niet. Toen heb ik de RDW gebeld." Daar kreeg hij te horen: je naam en bestelling staan niet in het systeem. "Ik ben gewoon echt opgelicht. Die vijftig euro ben ik gewoon kwijt."

En Mattie is niet de enige. De RDW zegt dagelijks wel honderd klachten te krijgen over dit soort sites. Zodra mensen online zoeken op 'nieuw kentekenbewijs aanvragen', krijgen ze als eerste allerlei RDW-bemiddelingssites te zien – en niet de officiële site van de RDW.

Geen commentaar

De sites lijken wel erg op de site van de RDW, door de kleuren, en soms hebben ze ook hetzelfde lettertype. Gedupeerden betalen vijftig euro en krijgen vervolgens niks geleverd. Het gaat volgens de RDW onder andere om www.rdwservice.nl, www.tenaamstellen.nl en www.tennaamcode.nl, maar wekelijks sluiten er websites en komen er weer nieuwe bij.

De beheerders van de websites waren, ondanks herhaaldelijke verzoeken van RTL Nieuws, niet bereikbaar voor commentaar.