Kreidler logo

Kreidlerdatabase - Voor eeuwig hot

Kreidlerdatabase

Voor eeuwig hot

Kreidlerdatabase

Kreidlerdatabase

Kreidler - Voor eeuwig 'HOT'

Oud en jong scheuren rond op dé jaren '60-brommer, parade met klassieke Kreidlers door het hart van Haaksbergen. …
Alsof de tijd veertig jaar stil heeft gestaan…

Volks oploopje in Haaksbergen, parel van Twente. Op het marktplein voor de katholieke kerk paraderen de boys die ooit furore maakten met hun machines. Alsof de tijd heeft stilgestaan. Sommigen met pothelmpje op, anderen onherkenbaar dankzij een strakke integraal. Maar één ding hebben ze gemeen. Onder hun achterste krijst het 50cc-tweetaktmotortje van een Kreidler .
Johan Bok (60), leider evenementencommissie van de Kreidler Club Oost Nederland, verwoordt de liefde voor die stoere Duitse brommer met brede grijns. ,,In 1962, ik was toen zestien jaar, reed ik al Kreidler . Hier in het dorp woonde Jan Rietman, hij racete met de brommer en werd niet veel later de lokale dealer van het merk. Als je wilde meetellen, had je zo'n rood monster. Tsjonge, wat heb ik hard moeten sappelen voor de centen. Maar het resultaat was ernaar. De vrouwtjes vielen bij bossen voor je als je ook maar even met het gashendel speelde…”

Kreidlerdatabase

Van der Mey (63) uit Rietmolen is zo'n Kreidler fanaat van het eerste uur.
Hij maakt al decennia lang wegen en fietspaden onveilig op zijn Florett, bouwjaar 1965. Van der Mey, secretaris van de grootste Kreidler -club (ruim 500 leden) van Nederland: Onze machines haalden, ook toen al, gemakkelijk 80 kilometer per uur. We waren alles en iedereen te snel af.
In Haaksbergen heerste in die tijd Douwe Hilarius, veldwachter van de oude stempel. Hij hield iedereen op Kreidler's aan, omdat hij wíst dat we te hard rond scheurden.

Maar toen waren er geen laserguns of flitskasten. Je kon een opgevoerde Kreidler alleen 'betrappen' als je de specificaties van cilinder en uitlaat kende. En zo ver is Hilarius nooit gekomen!”
Versnellingsbrommers waren in de jaren '60 en '70 voor de jeugd het statussymbool bij uitstek. Het wemelde ook van machines van Nederlandse makelij, zoals de Italiaans ogende sportbrommer Typhoon en de onverwoestbare Batavus. De hippe Puch's en Tomossen, vaak met torenhoog stuur, waren de favoriete vervoermiddelen van 'langharigen uit het westen'.
Aldus het bij clubleden diepgewortelde vooroordeel.

„Die gasten kwamen ook wel eens hier, in Overijssel en Gelderland, aankakken”, vertelt Wim Brevink (54), trotse bezitter van een oogverblindend mooie Kreidler RS, bouwjaar 1970. „Met hun gladde praatjes probeerden ze dan onze meisjes aan de haak te slaan. Want 'O, o, wat waren ze intelligent en wat studeerden ze thuis toch hard'. In werkelijkheid ging het vaak om semi-intellectuelen. Met, zeg maar, weinig jaren HBS en een dansles...

Als wij dan onze Kreidler's aantrapten, was het snel gebeurd met die 'ban-de-bom types'. We joegen ze terug naar Den Haag en omstreken.
Altijd met een lach, want geweld was er toen niet bij.”

Kreidlerdatabase

Als we in het café op het marktplein van Haaksbergen over de liefde „De vrouwen voor de Kreidler praten, waagt één club vielen bij lid te zeggen dat ook grote concurrent je ook maar Zündapp toch zo zijn kwaliteiten had. met de gashendel Henk Korenblik, 60+, bezit óók een speelde” exemplaar van 'dat andere merk uit Duitsland'.
'Kreidlers zijn mooi en goed, maar ze lekken nog wel eens olie. Daar waar Zündapp's altijd lopen.'

Op het terras brullen de 50cc coureurs als in koor: ,,Ja Henk, LOPEN kun je als geen ander met een Zündapp. Maar als je een beetje wilt RIJDEN, moet je toch op je andere brommer klimmen!” Korenblik, in het tegenoffensief: 'Kijk uit jongens, het gaat regenen. Gauw naar huis voor de roest toeslaat.. '

De fabriek van Kreidler stond in een voorstadje van Stuttgart. Na de Tweede Wereldoorlog werd begonnen met de productie van tweewielers.
De van vliegtuigbouwer Messerschmitt afkomstige chef-constructeur Johann Hilber ontwikkelde 50 cc-machines.
Met het prototype van de K 50 bedwong hij 31 Zwitserse Alpenpassen voor het model in 1951 als lichte motorfiets op de Salon van Genève werd voorgesteld.

Kreidlerdatabase

Circuit

Dankzij de Florett werd het merk marktleider.
Gebruikmakend van een agressieve reclamecampagne met als – bijna militaire – slogan: 'Ran auf Kreidler, rauf auf Kreidler - und du bleibst bei Kreidler !'

In 1967 doet de Florett RS (Renn Sport) zijn intrede. Op het circuit van de Nürburgring haalt de machine (met dank aan 6,25 paardenkrachten) een gemiddelde snelheid van 75 kilometer per uur. Maar in de daaropvolgende jaren springt de fabriek te laat in op de vraag naar zwaardere modellen.
Eind 1981 wordt het faillissement aangevraagd.

Voor Kreidler was de Nederlandse exportmarkt de belangrijkste.
Mede om die reden kocht zakenman John Bos uit Zeeland de oude voorraden, gereedschappen en mallen van de fabriek op.
Dankzij Bos is het mogelijk om, 25 jaar na de fabriekssluiting, toch nog zo'n knetterende schoonheid op twee wielen te kopen.
Splinternieuw. Sommige onderdelen worden in Portugal gemaakt, maar de assemblage van brommer of lichte motorfiets vindt helemaal in Goes plaats.

Daar vertelt bedrijfsleider Dave Bout: ,,We verkopen de nieuwe Kreidler's en onderdelen wereldwijd, maar ook anno 2006 is Nederland het belangrijkste afzetgebied.
Op jaarbasis gaan er tientallen over de toonbank. Nostalgische kopers van zestig en ouder die hun jeugdliefde opnieuw willen ontdekken of dertigers die de Kreidler inzetten als stoer alternatief voor hun auto in het dagelijkse woon-werkverkeer. Zo'n jongen kwam laatst dolenthousiast vertellen dat hij zijn brommer naast de peperdure Mercedes van zijn directeur had geparkeerd.
Niemand taalde naar de auto, iedereen stond bij de Kreidler te likkebaarden.”

Kreidlerdatabase

In Goes kun je de tweewieler op maat laten maken. Als brommer met trommel- of schijfrem. En als lichte motorfiets.
Die laatste Kreidler RS kost tussen de 5500 en 6000 euro en haalt een maximumsnelheid van 85 kilometer per uur. ,,Maar we kunnen het blok tot 140 laten lopen, voor degene die af en toe de snelweg op wil”, aldus Bout.

Ook typisch Kreidler : daar waar op bijvoorbeeld de Yamaha FS1 bromfiets uit de jaren '70 de vier (voet)versnellingen naar beneden moeten worden ingedrukt, hanteert de 'supersportwagen onder de brommers' het van motoren afkomstige schakelpatroon: de eerste versnelling naar beneden, de overige drie of vier naar boven.

Want een Kreidler is nu eenmaal meer dan zomaar een bromfiets.

Kreidlerdatabase

Wout Meppelink, stuwende kracht achter het blad Bromfiets en auteur van het standaardwerk De Grote Bromfietsencyclopedie (isbn 90-9015216-4), bevestigt de alsmaar groeiende populariteit van de versnellingsbrommer.

Zijn internetsite www.bromfiets.nl heeft jaarlijks vele honderdduizenden hits. ,,Zelf heb ik mijn hart verpand aan de Hollandse brommer, maar Kreidler is en blijft een icoon”, aldus Meppelink. ,,Betrouwbaar, fijn en boven alles uiterst stoer. Zündapp was ook goed, maar Kreidler had – mede door de Nederlandse circuitsuccessen en de inspanningen van toenmalig importeur Henk van Veen – een race imago. Daar wilde je als jonge, wilde knul wel op gezien worden!”

Dat laatste geldt voor Thomas Beumer nog steeds. Met zijn dertig jaar vertegenwoordigt hij de nieuwe generatie Kreidler -fanaten.
Het merk zit in zijn genen, want ook vader en moeder reden – en rijden nog steeds – Kreidler . ,,Als jochie ging ik achterop, ik heb me er nooit helemaal van kunnen losmaken”, vertelt Beumer. Onlangs was hij nog op vakantie, met zijn 1000 cc zware Italiaanse motorfiets. ,,Maar eenmaal op de bestemming in Zwitserland bleek dat mijn vader daar een Kreidler had staan.
Je mag twee keer raden op welke tweewieler ik het liefst de bergen in ging…”

Kreidlerdatabase

Van de 250.000 Kreider's die ooit in ons land zijn verkocht, rijden er naar schatting nog 5000 rond. Volgens de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) zijn er al ruim 3000 geschouwd voor het nieuwe bromfietskenteken. Op sites als Speurders.nl worden ze voor prijzen aangeboden die ruimschoots hoger liggen dan de machines destijds nieuw hebben gekost. En tijdens het elke zomer door de Club Oost Nederland aan de voet van de Needse berg georganiseerde internationaal brommertreffen zijn het steevast de Kreidlers – soms uit Duitsland, Zwitserland en Portugal – die de show stelen.
Deze rijdende jongensdroom is ook op internet aanleiding voor tal van discussies en smeekbedes om onderdelen als 'dat ene ventieldopje' of 'die originele spiegel'. Op de site van Maarten's Kreidler Club prijken persfoto's uit een grijs verleden. Rondborstige blondines die 'hun' brommer flink de sporen geven. ,,Wat een mooie koplampen, pas na drie keer kijken zag ik dat er ook nog een Kreidler onder stond…”
Aan de ogen van Herman Blokhuis (60) mankeert niets. Als hij het gas van zijn Florett Super – een motorfietsuitvoering uit 1963 – op de snelweg vol opent, ziet hij vlijmscherp de reacties van automobilisten. „De kenners steken hun duim op als ze me inhalen. Die weten dat ik op een Kreidler motor zit. Anderen wijzen op hun voorhoofd, omdat ze denken dat ik per abuis het fietspad heb verlaten.”
Voor Wim Brevink nadert een moeilijk moment. Zijn rode RS met volle kuip is één van de mooiste Kreidlers van het land. Toch gaat hij voor 2500 euro in de verkoop. ,,Het is een motorfiets en ik heb geen A-rijbewijs”, zegt de loodgieter uit Twente. ,,Tot nog toe ging het goed, ook omdat ik veel in Duitsland rijd. Daar is een rijbewijs geen vereiste. Maar er komt een moment dat de Nederlandse politie me aanhoudt, omdat mijn RS wel erg snel oogt. Dus gaat hij eruit. Maar niet getreurd, ik heb nog vier Kreidlers – en dat zijn brommers – staan.”
Johan Bok: ,,Mijn vrouw schudt wel eens het hoofd als ik het erf af tuf. Achterop stappen doet ze niet meer, maar dat kan me weinig schelen. Het is zoals het was. Toys for the boys.

Eenmaal Kreidler , altijd Kreidler !”

door CHARLES SANDERS - Foto's: REINIER VAN WILLIGEN HOT